בשוק מחנה יהודה יש סלים מלאים בטוב לב/אטה פרינס גינסון


Slider Israeli youths help elderly shoppers at the Machane Yehuda Market in exchange for stories or advice, Jerusalem, December 2013. (photo by machne.co.il)

עשרות צעירים פושטים על השוק הירושלמי מדי יום חמישי ועוזרים לקשישים לסחוב את השקיות העמוסות בקניות לקראת שבת. “יש כאלה שמכוונים את שעת הקנייה שלהם בדיוק לשעות שלנו”, אומרת אחת מהם.

אישה קשישה, נושמת בכבדות, מעט כפופה, מניחה על המדרכה את שקיות הניילון הכבדות בקניות בשוק מחנה יהודה. סיוון שמעוני, סטודנטית ירושלמית לתקשורת, בת 25, מזנקת אליה. “אני מתנדבת ב’גברת עם סלים'”, היא אומרת בעדינות ומצביעה על החולצה הצהובה המבהיקה שהיא לובשת. “אפשר לעזור לך לסחוב את הסלים לאוטובוס או לרכבת הקלה?”

הקשישה מרכינה את הראש ומפשפשת בין תיקים ושקיות. “אבל אין לי עוד כסף”, היא ממלמלת, כמעט בלחש, במבטא מזרח אירופאי כבד. “לא צריך לשלם”, עונה שמעוני. “אסחוב לך את הדברים בכיף. ואם את רוצה, בזמן שאנחנו הולכות, תספרי לי סיפור על החיים שלך או תתני לי עצה לחיים שלי”.

חיוך עייף עולה על פניה החרושות של הקשישה. נדמה שהיא נעמדת זקופה יותר. “שמי דינה”, היא אומרת בעוד שמעוני אוספת את המטלטלים הרבים, “ושלא תתחתני עם בעל קמצן”.

הן מגיעות לתחנת האוטובוס ושמעוני עוזרת לה לעלות על האוטובוס. “שתמצאי בעל טוב ושיהיו לך הרבה, הרבה ילדים ונכדים ונינים”.

תחילת דצמבר, יום חמישי בערב. אלה שעות צפופות בשוק מחנה יהודה שבמרכז ירושלים. צינת החורף הראשונה מרחפת בין דוכני הירקות, הפירות, המאפים לשבת, התבלינים ומוצרי הבית. גם בתוך ההמולה, קל לזהות את הסטודנטים והתלמידים, כ-12 במספר באותו ערב, בחולצות הצהובות הזוהרות עם הלוגו של “גברת עם סלים”.

במיזם, שפועל בחסות ארגון הלל באוניברסיטה העברית, משתתפים בסך הכל כ-30 מתנדבים. מזה כמעט שלוש שנים, בכל ערב חמישי, מ-5 עד 7 בערב, הם מתייצבים כאן, מציעים את עזרתם ומבקשים בתמורה סיפור או טיפ לחיים.

את הרעיון הגה יקיר פרטוש, היום ביו-טכנאי בן 29. “כשהייתי סטודנט בשנה א’ ראיתי אישה זקנה בשוק שהסלים שלה היו כבדים במיוחד והצעתי לעזור לה. תוך כדי ניסיון להוכיח לעצמי ולזקנה שאני לא כל כך חלש, שאלתי אותה מדוע לא ביקשה עזרה. היא הסבירה לי שיצא לה לבקש מספר פעמים, אך היא נענתה בשלילה והיא מבינה שבשוק אנשים ממהרים. אז היא כבר לא מבקשת. אז נפל לי האסימון”.

פרטוש גם חשב על השם, שלקוח משיר הילדים החביב של אריק איינשטיין על הגברת שחוזרת מהשוק עם סלים ותופסת את כל הספסלים באוטובוס.

למען ביטחונם, מלווים המתנדבים את הקשישים רק לתחנות התחבורה הציבורית, או לבתיהם אם הם גרים ממש קרוב. ובכל זאת, אומרת שמעוני, יש תחושה של קשר. “יש כאלה שמכוונים את שעת הקנייה שלהם בדיוק לשעות שלנו. חלק מחכים שנפנה אליהם, אבל יש שמבקשים ישירות. ולא כולם רוצים רק שנסחב להם. יש שממש רוצים לספר לנו את סיפור חייהם – על החיים לפני שהגיעו לארץ, על קום המדינה, על ילדים שמתו או על דברים טובים שקרו להם”.

למתנדבים יש ידע מקומי מצטבר. “אנחנו כבר יודעים למי לפנות – רואים את זה על הפנים”, אומרת שמעוני. “אם אנחנו רואים קשיש, בדרך כלל אחד הסטודנטים, ולא סטודנטית, ייגש אליו, כי גם לגברים קשישים יש אגו”.

לדברי פרטוש, “אנחנו הצעירים לא תמיד שמים לב לקשישים, כי אומרים לנו שהעולם שייך לנו. ולא רק הקשישים מפסידים – גם אנחנו מפסידים מזה. אז אנחנו לא באים לכאן ממקום שרואה את הקשישים כמסכנים. אנחנו, בני דור ה-Y, נולדנו לשפע ואנחנו מחפשים משהו לממש את עצמנו וגם לתרום”.

פרטוש נזכר בחוויה אחת מני רבות שעבר בשוק. ”הלכתי עם אותו קשיש כמה פעמים. הוא לא התחתן אף פעם, לא היו לו ילדים, אין לו אף אחד. הוא אמר לי שברגעים שאני סוחב את הסלים שלו, אני כמו הבן שאף פעם לא היה לו”.

הסיפורים והעצות נרשמים בקפידה במחברות ששמורות היטב במשרדי הלל. “יום אחד נוכל להוציא ספר,” מסביר עידן בנימין, בן 31, האחראי על הפרויקט מטעם הארגון.

יש משהו מאוד צעיר וישראלי ב”גברת עם סלים”, במובן הישן והטוב. דבר הפרויקט עובר מפה לאוזן. יש מעט ארגון, מעט חוקים, מעט סטרוקטורה והרבה יוזמות. התקציב זעום – כמה אלפי שקלים בשנה, לדברי בנימין, לכיסוי עלות החולצות ועוד הוצאות שכאלה. הם משקיעים מעט בשיחות ביניהם או במחשבות על תהליכים. “יש מעין אווירה של ‘פשוט תתחיל לסחוב'”, אומר פרטוש.

ויש גם משהו מאוד ירושלמי בפרויקט, כיוון שהוא מתקיים בשוק מחנה יהודה, שלמרות התחרות הקשה עם השווקים בתל אביב ובאר שבע, שומר בגאווה, לדעת רבים, על מקומו הבכיר בין השווקים בארץ. שוק מחנה יהודה החל לפעול במאה ה-19, ומשמש מאז ועד היום כשוק המרכזי עבור תושבי העיר. סביבו צמחו שכונות פועלים שעם השנים הפכו מוזנחות ונותרו בהן קשישים עריריים. מעבר לכך, בעשור הקודם היה השוק יעד לפיגועים רצחניים והוא דעך. אנשים פחדו לבוא, הבסטות נותרו מיותמות.

כשחזר השקט לעיר, השתנה השוק. הוא כבר מזמן אינו המקום הזול בעיר – רשתות השיווק הגדולות יכולות להציע מחירי הפסד על ירקות ופירות כדי למשוך קונים. את הסלים הכבדים החליפו שקיות ניילון חד-פעמיות. בין הבסטות צצים עוד ועוד אספרסו-ברים, חנויות תכשיטים, גלידריות גורמה ובוטיקים לבגדי מעצבים שמזמינים אליהם תיירים וצרכנים אחרים, צעירים יותר ועשירים יותר.

כמו בכל השווקים הגדולים בעולם, גם בשוק מחנה יהודה מתנקזות מגמות חברתיות, תרבותיות ופוליטיות למעין “מעורב ירושלמי.” שכן, כמעט באורח פלא, משתמרת בשוק הערבוביה הירושלמית המיוחדת כל כך – אשכנזים ומזרחיים, יהודים וערבים, חילוניים וחרדים, יאפים וכאלה שחוזרים מדי שבוע לערוך קניות, כי הם נושאים עימם זיכרונות של חיים שלמים בשוק.”.

לכתבה המלאה הקישו

Leave a Comment