המוזיאון שיגיע אליכם מאת מאיה כהן

 

בסוף החודש ייצא לדרך פרויקט חדשני: מוזיאון נייד בשם “זומו”, שיביא את האמנות העכשווית לפריפריה • ב־26 בדצמבר הוא יגיע לירוחם לחודש, ואחר כך ימשיך להסתובב ברחבי הארץ

עבודה של דנה לוי שתוצג ב”זומו”

בסוף החודש ייצא לדרך פרויקט חדשני ומעניין, שמטרתו להנגיש את האמנות הפלסטית לפריפריה. מדובר במוזיאון נייד שייקרא “זומו”, שיגיע למקומות שונים בארץ ויציג תערוכת אמנות עכשווית. המקום הראשון שאליו יגיע המוזיאון הנייד הוא ירוחם, וזה יקרה ב־26 בדצמבר.

בכל עיר ייראה “זומו” קצת אחרת. הוא יורכב מחלל מרכזי ענק שיוקם בתוך חממה נטושה וממכולות ניידות שבהן יוצב האוסף של המוזיאון. 

האוסף יורכב מעבודות קיימות של אמנים ומעבודות שיצרו אותן במיוחד עבור הפרויקט בשיתוף אמנים מובילים והקהילה המקומית. 

את הפרויקט יזמה מילנה גיצין־אדירם, מי שהיתה האוצרת של מוזיאוני בת ים, ובין האמנים שישתתפו בו אפשר למצוא את אביטל גבע, שרון גלזברג, רננה רז, אניסה אשקר, נטליה זוראבובה, פיליפ רנצ’ר, KLON, אלהם רוקני ונבט יצחק.

 

עבודתה של שרון גלזברג שתוצג ב”זומו”

שרון גלזברג (41) היא אמנית שעבודותיה מוצגות ב”זומו”, וגם חברה בצוות ההקמה של הפרויקט ומנהלת קשרי קהל וקהילה בו. “המחשבה מאחורי הפרויקט היתה לייצר מוזיאון נייד שיגיע למקומות שבהם אין מוזיאון”, היא אומרת, “כמו כן, ‘זומו’ הוא מעין מסע ברחבי ישראל, בין קהילות שונות. הוא אורח ומארח בתוך המסע הזה ובודק איפה נפגשות הקהילות עם האמנות”. 

ואיך זה הולך לקרות בפועל?

“לפני שאנחנו מגיעים למקום מסוים אנחנו עושים מחקר, לומדים את המקום. בירוחם, למשל, התחברנו לפרויקט של שיקום בית ספר נטוש. אנחנו מגיעים עם חממה ומכולות, המעצב מחפש איך להלביש את זה על המבנה הנטוש, ואנחנו מביאים לשם את מיטב האמנות הישראלית שעוסקת בזהות. אנחנו גם מארחים אמנים מקומיים ואמנים שעובדים עם הקהילה כדי לייצר עבודות לתערוכה”. 

כמה זמן תישארו בכל מקום?

“השאיפה שלנו היא להיות שלושה חודשים בכל מקום, אבל נתחיל בחודש. בירוחם נשהה כחודש. זה פרויקט ניסיוני שאנחנו לומדים אותו תוך כדי. המסע יהיה בן שלוש שנים, ונראה איך זה מתקדם”.

פרויקט כזה לא מגמד קצת את המוזיאון הגדול הקבוע, המרשים, זה שבאים אליו במעין חרדת קודש? 

“כמעט בכל מוזיאון גדול בעולם הבינו כבר שתפקיד המוזיאון הוא לא רק להיות קפסולת זמן שמשמרת אמנות, אלא להיות גורם פעיל בקהילה. לרוב המוזיאונים הגדולים בעולם יש שלוחות שיוצאות לשטח, מדברות את השפה הקהילתית העכשווית; לא רק תערוכות שמדברות על אמנות היסטורית, אלא גם אמנות של הכאן והעכשיו. זו מגמה שהתחילה מזמן, ואנחנו מביאים אותה לארץ. כל מי שעוסק באמנות אוהב למתוח גבולות ולבדוק מחדש את הדברים”.

 

Leave a Comment