ולנו יש פלאפל – יקר
מדד הפלאפל, מקבילו של מדד הביג מק במזרח התיכון, מעניק תמונה של יוקר המחיה והמצב הכלכלי במדינה: תל אביב בראש הרשימה, עזה בסופה
מדד הביג מק מאפשר באופן לא רשמי לבחון את יוקר המחיה במדינות שונות וערך המטבעות על בסיס השוואה בין מחירי ההמבורגרים ביק מק בסניפימקדונלד’ס בערים שונות. אולם באזור המזרח התיכון, בו אחד מתוך ארבעה צעירים מובטל, הביג מק אינו מתאים למצב הכלכלי של האזור ופחות פופולארי. לכן, הוצע לערוך מדד מקביל, על בסיס מחירי מנות הפלאפל.
האביב הערבי הגביר את ההתעניינות בסיבות הבסיסיות לחוסר היציבות, גם הכלכלית, במזרח התיכון. המגזין הערבי “אל מג’אלה” הציע בשנת 2011 את מדד הפלאפל. החוקר אדם חפץ מ–The Washington Institute for Near East Policy פיתח אותו בהסתמך על כך שהפלאפל, כמזון בסיסי באזור, יכול להוות בסיס למדד יותר מדויק ממדד הביג מק.
במזרח התיכון, אכילה ברשת מזון בינלאומית כמו מקדונלד’ס יקרה יותר לעתים קרובות מאשר אכילה במסעדות מקומיות, ואת הביק מק רוכשים באזור בעיקר בני מדינות מערביות והמעמד הגבוה, כך שהוא אינו מייצג את הציבור הרחב.
יתרה מזאת, הוצאות התפעול של דוכנים למכירת פלאפל זולות יותר מאלה של זיכיונות מקדונלד’ס, בין היתר, משום שחומרי הגלם הנלווים אליו – פיתות, טחינה, סלט וחמוצים מקומיים
.
המתודולוגיה של מדד הפלאפל, כפי שפרסם חפץ במגזין פורבס, זהה לזו של מדד הביג מק. מחיר מנת פלאפל ברשת הפופולארית “רק פלאפל” (Just Falafel), שבסיסה באבו דאבי באיחוד נסיכויות המפרץ, נקבע למחיר התקני של פלאפל באזור. במדינות שבהן אין לרשת הזאת סניפים, כמו ישראל, נבחרו חנויות פופולאריות למכירת פלאפל. בשטחים הפלסטיניים נבחרו שלושה אזורים – רצועת עזה, הגדה המערבית ומחנה הפליטים דהיישה – כדי לייצג את המציאות הסוציו־אקונומית באזור. גם בלבנון, ישראל ובאיחוד נסיכויות המפרץ נבחרו כמה ערים המייצגות רמות שונות של הכנסה ממוצעת.
מדד הפלאפל מעניק תמונה של יוקר המחיה והמצב הכלכלי במדינה. כך למשל, לגבי מחירי המזון בישראל שהתייקרו משמעותית בשנים האחרונות. תל אביב ממוקמת בראש הרשימה של מחירי מנות הפלאפל באזור המזרח התיכון, כאשר המחיר של מנת פלאפל, על פי המדד, הוא 4.62 דולרים. בהתאם, הערך של השקל הישראלי הוא מהגבוהים באזור. מנגד, עזה ומחנה הפליטים דהיישה שבגדה המערבית נמצאים בתחתית המדד, שם המחיר הוא 0.58 דולרים בלבד למנת פלאפל.
מעט אחריהם נמצאת דמשק, שם מחיר מנת פלאפל עלה ב–60 אחוזים, וזאת, בין היתר, בשל העלויות הגבוהות של חומרי הגלם והמחסור בעגבניות. בעקבות עליית המחירים, המינהל להגנה על הצרכנים נדרש לפקח עליהם. בחלק מהחנויות בדמשק, נמכר הפלאפל ביותר ממאה לירות סוריות, 0.68 דולרים, למרות הפיחות של הלירה הסורית.
בצנעא, בירת תימן, שבה ההכנסה החודשית הממוצעת קטנה יותר מאשר בדמשק, מחיר מנת פלאפל הוא 1.86 דולרים. המחיר של הפלאפל זינק בשנים האחרונות בשל מחירי המזון, וילדים רבים במדינה סובלים מתת־תזונה.
הפלאפל מהווה בסיס להשוואה באזור גם באיכותו. כך למשל, פאדי עבוד, נשיא התאחדות תעשייני לבנון, איים בשנת 2008 להגיש תביעה משפטית בינלאומית נגד ישראל בטענה של הפרת זכויות יוצרים של מזון. לטענתו, הפלאפל, שישראל משווקת כמזון מקורי משלה, היה מאכל לבנוני לפני הקמתה.
Follow Us!